Frequently Asked Questions

Antwoorden op de meest gestelde vragen!

Inleggelden
De inleggelden zijn vrij hoog. Stel dat ik voor mijn paard alle inleggelden betaal en ik neem deel aan de internationale Derby der Lage Landen voor 3 jarigen. Dat kost me totaal 1.900 Euro aan inleggelden t/m het 3e jaar verhoogd met de startgelden.

De inleggelden lijken hoog maar als u dit vergelijkt met bestaande klassieke koersen is dit juist niet het geval. Daarnaast de opbrengsten zijn evenredig veel groter dan u gewend bent. Dit komt voornamelijk omdat er een heel groot bedrag aan sponsorgeld toegevoegd is aan het totale prijzengeld. Tegenover de betaalde inleg- en startgelden staat ruim 500.000 Euro prijzengeld (waarvan €. 200.000 sponsorgeld).

Overigens ter vergelijking met de Nederlandse en de Duitse Derby: De totale inleggelden voor de Nederlandse Derby zijn al 2.125 Euro en die voor de Duitse Derby 3.500 Euro. Dit bedrag is voor slechts één koers. Het TCT inleggeld is voor in totaal 12 koersen. Daarbij is het mogelijk om gedurende de leeftijd van uw paard, uw paard voor latere koersen (bijvoorbeeld als 4-jarige) niet in te schrijven. Dit scheelt u dan weer inleggeld. Bovendien is deelname aan de 12 satelliet koersen kosteloos!

Eigenaren van Nederlands gefokte paarden die nog als zodanig bij de NDR ingeschreven staan, krijgen tot en met jaargang 2021 25% korting op de inleggelden gesponsord door de NDR. Vanaf jaargang 2022 worden de inleggelden met 10% gesubsidieerd.

Koopt u uw paard op de Wolvega International Yearling Sale, dan is de helft van het eerste inleggeld al betaald!

Koersen met tweejarige paarden
Ik ben geen fan van koersen op tweejarige leeftijd. Toch moet ik om als driejarige en als vierjarige aan de TCT koersen deel te nemen ook de eerste inleggelden betalen. Hiermee ‘financier’ ik eigenlijk de tweejarigen koersen waaraan ik niet wil deelnemen.

Om als drie- of vierjarige mee te doen aan de TCT koersen legt u ook de eerste inleggelden in. Echter is het zo dat het meeste prijzengeld (meer dan 75%) gereserveerd is voor de drie- en vierjarigen koersen. Bovendien zijn de 12 satelliet koersen kosteloos!

Benadelen Nederlands geregistreerde paarden
Een groot gedeelte van de klassieke koersen wordt hiermee nu opengesteld voor buitenlands geregistreerde paarden. Ik fok al jaren Nederlands geregistreerde paarden. Nu worden in één keer “buitenlanders” beloond en ik “benadeeld”.

Deze veronderstelling is niet juist. U als fokker van Nederlands geregistreerde paarden heeft bijna alleen maar voordelen:

  • Totale fokpremie van ruim 40.000 Euro van de internationale klassieke koersen is compleet voor Nederlands geregistreerde paarden. De fokpremie is altijd voor de eerste vijf aankomende Nederlandse paarden.
  • Meer prijzengeld in de Nederlandse klassiekers voor Nederlandse paarden door de bijdrage van 45.000 Euro van de stichting TCT
  • De waarde van uw jaarlingen op de veilingen zal naar verwachting stijgen als gevolg van een grotere vraag
  • Het paardenbestand van het Nederlands stamboek zal groeien. Door de hoge prijzengelden zullen Nederlandse fokkers weer meer fokmerries in Nederland laten registreren. Grote Fokkers als Boko Stables en Newport Breeding hebben dit al toegezegd, omdat zij denken dat een gedeelte van hun fokproducten in Nederland meer kans hebben bij deelname in de Nederlandse klassiekers dan in de Zweedse klassiekers en ze daarmee meer fokpremie kunnen verdienen. Naast de fokpremie hebben de fokproducten in Nederland meer kans om grote koersen te winnen daar de concurrentie in Zweden moordend is. Boko Stables heeft reeds 10 paarden toegezegd en Newport Breeding vijf.
  • Meer prijzengeld genereert betere prijzen voor de jaarlingen op veilingen. De fokkers kunnen daardoor exclusiever fokken waardoor de fokkerij in z’n totaliteit zal verbeteren!

Einde Nederlandse stamboek
Het plan van TCT zal zorgen voor de ‘doodsteek’ van het Nederlands stamboek!

Ook deze veronderstelling is onjuist. De verwachtingen zijn juist dat door het TCT-initiatief het aantal aanmeldingen in het Nederlandse stamboek juist zal stijgen!

  • Het paardenbestand van het Nederlands stamboek zal groeien. Door de hoge prijzengelden zullen Nederlandse fokkers weer meer fokmerries in Nederland laten registreren. Grote Fokkers als Boko Stables en Newport Breeding hebben dit al toegezegd, omdat zij denken dat een gedeelte van hun fokproducten in Nederland meer kans hebben bij deelname in de Nederlandse klassiekers dan in de Zweedse klassiekers en ze daarmee meer fokpremie kunnen verdienen. Naast de fokpremie hebben de fokproducten in Nederland meer kans om grote koersen te winnen daar de concurrentie in Zweden moordend is. Boko Stables heeft reeds 10 paarden toegezegd en Newport Breeding vijf.
  • Indien ook de ons omringende landen ons voorbeeld volgen zullen ook zij grote internationale koersen uit gaan schrijven waaraan ook de Nederlandse fokproducten deel kunnen nemen!

Geen aandacht voor de breedtesport
Erg mooi deze 12 Champions League koersen maar dit concept is dan toch alleen voor de ‘grote’ eigenaren en trainers terwijl de sport in de breedte geen aandacht krijgt!

Wij zijn erg blij om te horen dat u het TCT concept met de Champions League vergelijkt. Champions League koersen zijn het uithangbord van de sport. Vergelijk het met het al jarenlange succesvolle Prijs der Giganten. Voor dit soort koersen komen de mensen naar de banen, is er extra media aandacht en meer wedomzet. Het zal leiden tot waardestijging van paarden en hopelijk ook op meer fokproducten. Meer fokproducten zorgen voor meer koersen etc…

Mooi voorbeeld is het vrouwenvoetbal: sinds het Nederlands elftal successen behaald op het hoogste niveau is de aandacht enorm en zorgt dit voor gigantische aanwas van jonge meisjes die gaan voetballen. De sport krijgt hierdoor in de ‘breedte’ een mega impuls.

Overigens bestaat het TCT concept niet alleen uit ‘grote’ koersen: naast de “grote koersen” zijn er net zoveel satelliet koersen (12 koersen). In deze koersen kunnen trainers en eigenaren op hun favoriete baan (kosteloos) deelnemen. Het prijzengeld van deze koersen is meer dan 100% procent hoger dan een normale koers en bij winst ontvang je een bonus: gratis deelname aan de serie/finale van de betreffende koers. Finale alleen als je je kwalificeert.

Nederland of buitenland?
Worden de TCT-koersen alleen in Nederland gehouden of worden er ook koersen in het buitenland verreden?

De doelstelling van de TCT is om de Nederlandse drafsport een BOOST te geven en hiermee de sport een toekomst te geven. Het koersen op Nederlandse bodem is hier een belangrijk onderdeel van en daarom wordt zo’n 85% van het totale prijzengeld in Nederlandse TCT-koersen verreden.

Daarnaast heeft TCT inmiddels een samenwerking met de banen van Hamburg en München waardoor er ook op deze banen enkele TCT-koersen zullen worden georganiseerd. E.e.a. zorgt ook bij onze oosterburen voor een breed draagvlak voor het gehele TCT-programma!

Alleen de grote banen?
Op welke banen in Nederland worden de TCT-koersen verreden?

De Satelliet koersen zullen worden verreden op verschillende banen in Nederland.

De klassieke koersen die op Nederlandse bodem worden verreden zullen reëel gezien voornamelijk op VP Wolvega worden georganiseerd. VP Wolvega heeft overigens al een garantie afgegeven voor het 10% prijzengeld van de internationale koersen, en het prijzengeld van de series op VPW zijn ook door VP Wolvega gegarandeerd. Daarnaast is Victoria Park Wolvega ook Platinum sponsor geworden en zijn veel Business Club-leden van VP Wolvega ook sponsor geworden.

Ook op de baan van Alkmaar zullen TCT-koersen worden georganiseerd!

Aandacht voor merries?
Is er binnen het TCT-circuit ook ‘ruimte’ voor merriekoersen?

Ja absoluut. Van de 12 klassieke koersen zijn er 2 uitsluitend voor de merries:

Op 3 jarige leeftijd de merrie Derby der Lage Landen, en als 4 jarige de Speedy Volita trofee der 4 Jarige Merries. De Speedy Volita trofee wordt overigens op een andere datum verreden als de 4 jarige Derby zodat merries de mogelijkheid hebben om in beide koersen te starten.

Bovendien geldt voor zowel het 3 jarige als 4 jarige Criterium het volgende:

Bij 2 of meer afdelingen wordt er gesplitst in een hengsten/ruins afdeling en een merrie afdeling indien er per afdeling minimaal 6 paarden zijn ingeschreven.

Betaling, facturatie en administratie
Wanneer betaal ik mijn inleggelden en hoe verloopt de facturatie/administratie?

Onder het kopje “Inleggelden” vindt u alle informatie m.b.t. de inleggelden t.b.v. het TCT-programma.

Voor de eigenaren die al een rekening courant hebben bij de SNDR:

De inleggelden/startgelden/prijzengelden worden op de hierboven aangegeven data op de rekening courant verrekend.

Voor alle eigenaren die nog GEEN rekening courant hebben bij de SNDR:

De eigenaren van alle deelnemende paarden krijgen 1x per maand een rekening courant overzicht van de SNDR.

Deze specificatie wordt in de 1e week, na afloop van iedere maand, verzonden via de email.

Hierop worden de inleggelden en het eventueel gewonnen prijzengeld geboekt.

Omstreeks de 21e van elke maand wordt het inleggeld en prijzengelden verrekend.

Eigenaren met een Nederlandse bank kunnen hiervoor een automatische incasso / betaling  afsluiten.

Buitenlandse eigenaren moeten zelf de betaling omstreeks 21e aan de SNDR overmaken.

Indien uw bank/btw gegevens nog niet bekend zijn bij de SNDR, ontvangt u binnenkort een brief van TCT met het verzoek om deze gegevens met ons te delen.

Voor vragen over de in rekening gebrachte inleggelden kan contact opgenomen worden met sportafdeling.

Jaarlingen via de Wolvega International Yearling Sale
Ik heb mijn  jaarling op de Wolvega International Yearling Sale gekocht. Hoe krijg ik nu de helft van mijn eerste inleggeld terug?

Op het rekening courant overzicht van februari wordt de 1e inleg voor 50% gecrediteerd.